9 Şubat 2012 Perşembe

İnternete Vurulan Büyük SOPA




Şu sıralar internette istediğiniz herhangi bir şeyi indirmekte zorlanabiliyorsunuz. Özellikle fileserve, megaupload, Filesonic gibi dosya paylaşım sitelerinden hiç bir şey indiremiyorsunuz. İnternetteki bir çok site adeta boş bir çöplüğe döndü ama neden böyle oldu, neden internetteki linklerin çoğu kırıldı. İşte bunların hepsine neden olan SOPA...







   Tabi ki bu sopa odundan bir sopa değil. Bu sopa başka sopa. Açılımı (Stop Online Piracy Act) yani sanal korsanlığı durdurma yasası. Bu sopa tek başına da değil bir de yanında PIPA var. PIPA ise (Protect Intellectual Property Act) yani Fikir eserleri Mülkiyetinin Korunma Yasası. ABD'de görüşülen bu yasalar kapsamında  illegal içerik barındıran siteler kapatılacak.

Bunların başında da dosya paylaşım siteleri geliyor. Ardından bir kullanıcının illegal içerik paylaşması halinde YouTube veya aynı şekilde yasal olmayan içerik bulunması ile Wikipedia, vimeo gibi diğer siteler tamamen kapatılacak. Yakın zamanda Wikipedia bir günlüğüne sitesini erişime kapatarak bu kararları protesto etmişti. Uluslararası kamuoyunda da protestolar gören karar sadece Amerika'yı değil bizleride bağlıyor. Neden mi?

  Yakın zamanda MegaUpload kapatıldı ve sahibi tutuklandı. Bunu gören FileServe, FileSonic ve çok sayıda dosya paylaşım sitesi içerikleri bir bir silmeye başladı. İşte bu nedenle bir çok site çöplüğe dönmüş durumda. Linkleri kırılan siteler çok sayıda olan linklerin her birini yenilemek yerine sitelerini kapatmayı düşünüyorlar. Çünkü çoğu kişi yakın zamanda bütün dosya paylaşım sitelerinin kapanacağını düşünüyor.Bu doğru da olabilir. Milyonlarca dolar serveti olan bir kişi hapse girmek yerine sitesini kapatıp servetini harcamaya koyulabilir. Bu durumda benim gibi ve muhtemelen senin gibi bir çok internet kullanıcısı internetten birşeyler indirmekte zorlanacak.



Kurtuluş olarak torrenti görenleri de üzecek bir olay yakın zamanda yaşandı. Bittorent sitelerinden BTJunike de kepenk indirdi. Bunun devamı geldiğini düşünürsek ne torrent indirecek site nede o torrenti seed edecek kimse bulabileceğiz. Daha büyük çapta düşünürsek bu kararla YouTube'un kapanması ile internette çok büyük bir dev gölgelenmiş olur. En önemli bilgi kaynaklarından ve bir çok öğrencinin ödev kaynağı Wikipedia'nın kapanması koskoca bir kütüphaneyi yakmaya benzer.


Tabi bunları yanında film yapımcıları, müzik sanatçıları, yazılımcılar ve bir çok kişi rahat bir nefes alacak. Korsana karşı başlatılan bu yasayı destekleyenlerimizde elbetteki vardır. Aslında bakıldığında doğru olanda budur ama bizler indirme tutkunu gençlilk olarak bundan memnun olamayız. Çünkü bir DVD film 20 lira, bir blu-ray film 30 - 40 lira olunca, yeni çıkan oyunlara 100 lira üstünden kapı açılınca bizimde başka çaremiz kalmıyor. Bir şeylerin değişeceği kesin ama ne olduğunu söylemek için henüz çok erken.

Eğer sizde bir blog veya site sahibiyseni en azından bir twitter hesabı sahibiyseniz sizide http://internettutulmasi.com/'a ve http://www.avaaz.org/tr/save_the_internet_action_center_b/?cufkNcb adresine bekliyoruz. 11 Şubat'ta dünyanın birçok şehrinde olacağı gibi sizleri de eyleme bekliyoruz.




Yazan: Mustafa Salih Oğuz

1 yorum:

  1. İnternetin özgür bırakılması gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Copyright © MSOTech | Teknoloji Adına Herşeyden Biraz

Google+

Design by Anders Noren