6 Mayıs 2011 Cuma

CD - DVD Yazma - Oluşturma Resimli Anlatım


İşlem oldukça basit aslında ancak bilinmediği zaman boşuna CD israfı yapabiliriz. Filmleri, şarkıları v.s DVD haline getirmek çok kolay. Yazımızın devamında 3-4 filmi veya 100lerce şarkıyı tek DVD'ye atabileceğiz hem alandan hem paradan hemde CD den tasarruf edeceğiz...



Bu işlem için ihtiyacımız olan 3 adet materyel var.

  • DVD
  • Film(ler), şarkı(lar)
  • DVD yazma programı
CD yazmak için sürükle bırak yöntemi çokta sağlıklı bir yöntem olmayabiliyor. Bunun yerine CD yazmak için yapılmış programları kullanmamız daha iyi olur. Ücretsiz olarak full sürümüne ulaşabileceğiniz en kaliteli üç seçenek sundum bunlar:
Bunların içinden benim kullandığım ve yazımızın devamında bahsedeceğim program Ashampoo Burning Studio 10. İndirme linkinden indirebilirsiniz. Öncelikle CD'ye yazacağımız film veya şarkı-müziğin formatının çalıştıracağımız makineye (DVD - MP4) uygun olmasına dikkat etmemiz gerekli. Bunun için gerekliyse önce format değiştirmeliyiz. Format Değiştirmek adlı konumuzdan daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğer her şey hazır yani formtalarımız uygun, DVD'miz hazır, programımızda kurulu ise yazma işlemine başlayabiliriz.

1.) DVD'yi bilgisayarımıza takalım.
2.) Ashampoo Burning Studio'yu açalım

3.)İlk sıradaki seçenekleri seçelim. (Burn Files and Folders > Create a New CD/DVD/Blu-ray Disc)

4.) İlk başta CD'mizin adını belirleyip daha sonra Add'a basarak DVD'ye aktaracağımız Film v.s seçiyoruz.
5.) DVD'mizin alabileceği kadar yani 4.7 GB'a kadar istediğimiz kadar film ekleyebilirsiniz. Yukarıda 8 adet film koydum. Ancak eğer formatlarını MPEG-1 yapmış olsaydım 3-4 tane sığacaktı. Çünkü videonun formatı MPEG-1 olunca dosya boyutu artar. Alttaki çubuktan DVD'mizin ne kadar dolu ne kadar boş öğrenebiliriz. Eğer DVD'miz daha fazla alamıyorsa Next> ile bir sonraki adıma geçebiliriz.

6.) Sol tarafta "Tik" işaretini görüyorsak DVD'miz yazma işlemine hazır demektir. Eğer  "X" işareti çıkarsa DVD'nin boyutunu aşacak kadar fazla dosya koymuşsunuz demektir. Gerekli sayıda dosyayı çıkardıktan sonra olacaktır. Bunun için önceki resimde görünen altdaki çubuğu kullanabilirsiniz. Eğer "Tik" işareti çıkmışsa Sağ altta yazan Write DVD> tuşuna basarak yazma işlemini başlatabilirsiniz. Yazma işlemi  bittiğinde DVD kendiliğinden dışarıya çıkacaktır. Daha sonra kullanıma hazır olacaktır.

Mustafa Salih Oğuz

22 yorum:

  1. filiz ben çok qüzel anlatmışsın çok saol

    YanıtlaSil
  2. SAOLASIN KARDEŞİM EMEĞİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  3. Peki diyelim ki, DVD-ye attigim filmlerin DVD player-de caisib-calismayacagini onceden nasil bile bilerim?

    YanıtlaSil
  4. DVD Player'ınızın desteklediği formatlar bellidir. Videonun formatı (.avi, .mp4 gibi) DVD'ninkine uyuyorsa çalışır.

    YanıtlaSil
  5. resimleri dvd ye atıp kaldırdım diyelim bundan 15 20 sene sonra yine acıp bakabilecekmiyim oğlumun ilk yürüdüğü videolar var ve ben cok önem veriyorum bu konuya bana ne önerrsiniz

    YanıtlaSil
  6. CD'ye atabilirsiniz ve öyle saklayabilirsiniz ama CD çizilebilir, kırılabilir. 10-20 yıl sonra açtığınızda attıklarınızı görebilirsiniz ama o zamanda CD şimdiki disketler gibi olabilir. Yani kullanılmayan bir alet olabilir. Nasıl disket sürücülü bilgisayar üretilmiyorsa 20 sene sonra CD-Rom'lu bilgisayar üretileceğini düşünmüyorum. Tabiki bu çok büyük bir sorun değil ama size tavsiyem bir sağlam bir harici harddisk alıp resimlerinizi, videolarınızı oraya atıp öyle saklamanız. Hafıza kartı veya USB'de olabilir. Bu size kalmış birşey. Tek bir yerde saklamayın mesela aynı zamanda hem CD'ye hem harddiske hemde USB'ye atıp saklayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. yukarda anlattığınız şekilde resimleri DVD ye atıp kaldırdım şimdi sıra videolarda onlarıda aynı şekilde atıcam dimi

    YanıtlaSil
  8. Aynen atabilirsiniz. Hatta DVD Player'ınız varsa televizyondan da izleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Herkese merhabalar. Arkadaşlar bu programla atıyorum 7 b lık bir oyunu dvd lere bölebilirmiyim.?? Bunu nasıl yapabilirim ?? Resimli anlatımla gösten olursa çok daha makbule geçer. Şimdiden tşkler.

    YanıtlaSil
  10. Sitemizdeki "Dosya Sıkıştırmak ve Bazı İncelikleri (Resimli Anlatım)" adlı konuda bulabilirsin cevabını.

    YanıtlaSil
  11. Bne neroyla dvd yaptım televizyonda izlenmiyor

    YanıtlaSil
  12. O sizin Televizyonunuzun veya DVD playerınızın formatı desteklememesinden kaynaklanıyordur. MP-4 formatında deneyin. Format değiştirmek için resimli anlatım sitemizde vardır.

    YanıtlaSil
  13. saolasun kardeş

    YanıtlaSil
  14. YOUTUBE DEN FILM INDIRDIM DVD OYNATICIM DVX OZELLIKLI FILM TEK PART DVD YE SIĞMIYOR BUNU NASIL KÜÇÜLTEBILIRIM VEDE DVD YE BOŞ DVD YE HANGI FORMATTA YAZDIRCAZ ILLA DVD FILM FORMATIMI YAZCAZ YADA NASIL YAPCAZ

    YanıtlaSil
  15. Öncelikle WinRAR ile sıkıştırmayı deneyebilirsin ama DVD'den açabilir misin emin değilim. Deneyebilirsin. Sitede nasıl sıkıştırabileceğinizi anlatan yazı mevcut.

    Eğer olmazsa sana Harici Hard Disk almanı öneriyorum. 500GB'lık bir harddiske bütün filmlerini atar, televizyona bağlar kullanırsın. mp4 formatı işini görür, mp4 olarak indirirsen problem olmaz. Başka bir format bulursan da indirip formatını değiştirebilirsin. Format değiştirmek için gerekli programıda sitede bulabilirsin.

    YanıtlaSil
  16. SAĞOLSIN KARDEŞ BÜYÜK YARDIMCI OLDUN.ÖDEVİMİ CDYE YAZDIM SAYENDE.YÜKSEK NOT ALICAM. :)

    YanıtlaSil
  17. video formatı ne olmalı peki fark eder mi bu ?

    YanıtlaSil
  18. Video formatını DVD'yi kullanacağınız cihaza göre ayarlayın. Mesela, eğer DVD oynatıcı kullanıyorsanız, oynatıcının desteklediği video türlerine bakın. Bilgisayarlarda sorun olacağını sanmam. Genel olarak mp4, mpeg-1, avi v.s desteklenen türler.

    YanıtlaSil
  19. acaba filmleri indirdiğiniz bir program varmı yoksa rastgele sitelerden mi yapıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  20. Kardeşim film ve oyun indirmek için torrent kullanıyorum. Torrentz.eu ve yify-torrent.com bunlardan torrent dosyasını indirir utorrent kullanarak da filmleri indirebilirsin.

    YanıtlaSil
  21. Arkadaşım super anlatmissin teşekkürler inşallah deniyecem

    YanıtlaSil

Copyright © MSOTech | Teknoloji Adına Herşeyden Biraz

Google+

Design by Anders Noren