8 Temmuz 2011 Cuma

En iyi cep telefonu ekranı hangisi?

En iyi cep telefonu ekranı hangisi?


LCD'mi, Retina mı, Super AMOLED mi? Hangi cep ekranını tercih etmeli? Hangisi daha iyi? Cevapları makalemizde



Cep telefonları artık sadece arayanı gösteren renksiz ekranlara sahip olmanın çok daha ötesindeler. Renkli ekranlar, kameralar, daha keskinbir görüntüye sahip ekranlar, bizi pikselli fotoğraflardan kurtardı ve akıllı ceplerin ekranlarından beklentimiz artık oldukça yüksek.

Akıllı telefonlarımızın ekranının artık en az bilgisayar ekranları kadar iyi olmasını, canlı metin ve renkler sunmasını bekliyoruz ve bulanık görüntülerle karşılaşmak istemiyoruz. Uç nokta akıllı telefonlarda ekran için bir takım seçenekler mevcut. Bunun sonucu olarak da üreticiler'Super AMOLED Plus' veya 'Retina' dediklerinde ne demek istediklerini anlamak zor olabiliyor.

Peki hangi akıllı telefon ekranı en iyisi? Bu makalemizde farklı ekran türleri hakkındaki bilgileri bir araya getirdik. Bu sayede bir sonraki telefonunuzu satın alırken neye önem vermeniz gerektiğiniöğrenebilirsiniz.



TFT-LCDTFT-LCD

Cep telefonlarında en sık kullanılan ekran, açık arayla TFT-LCDekranlar (genellikle sadece LCD olarak adlandırılır). TFT-LCD ekranlar, HTC Wildfire gibi uygun fiyatlı ceplerden iPhone 4 gibi uç nokta ceplere kadar kullanım alanı bulmaktadır.

LCD ekran üretiminde birçok farklı yol bulunduğundan, bir ekranın LCD olduğunu bilmek onun kalitesihakkında bir şey söylemez. Ucuz telefonların ekranları, genelliklesoluk reklere ve dar bir bakış açısına sahiptir. Yani telefona tam karşıdan bakmadığızda ekranda ne olduğunu görmekte zorlanabilirsiniz.Yüksek kalitedeki LCD ekranlar ise parlak, doğru renklere sahiptir ve ekran hemen hemen tüm açılardan görünebilir.

Tüm LCD ekranları, pikselleri görünür yapan ve arka taraflarında bulunan bir ışığa ihtiyaç duyar. Bu nedenle LCD'ler, AMOLED kadar ince olmayabilirler.


Super LCD, NOVA ve AMOLED


Super LCD

Bu TFT-LCD ekran türü, resim kalitesinde AMOLED'e rakip olduğu şeklinde tanıtılıyordu. Bunun yanında Super LCD, birçok LCD teknolojisine göre daha düşük güç harcamasına sahiptir.


NOVA

LG'nin ortaya çıkardığı bu teknoloji,Optimus Black adlı akıllı telefonda kullanılıyor. Parlaklığı yüksek oranda artırdığı ve inanılmaz derecede enerji tasarrufu sağladığı söyleniyor.

AMOLED

Bu ekran teknolojisi, organik bileşenlere dayanıyor ve çok düşük bir güç tüketiminin yanında yüksek resim kalitesi sunuyor. LCD ekranların tersine, AMOLED ekranlar bir arka plan ışığına ihtiyaç duymuyor ve her piksel kendi ışığını üretiyor. Bu da AMOLED ekranlı telefonların daha ince olabilmesine izin veriyor.


AMOLED aynı zamanda daha gerçekçi siyah renkler sunuyor ve ekran çoğunlukla siyah olduğunda daha az enerji tüketiyor.

Ancak AMOLED ekranların üretimi oldukça maliyetli ve LCD ekranlar kadar çok sayıda üretilmesi zor. Bu nedenle HTC, Desire'ın ekranlarında AMOLED'den Super LCD'ye geçiş yapmak zorunda kalmıştı.

AMOLED, LCD'ye göre farklı bir altpiksel sıralaması kullanır ve bu resimlerin çok keskin görünmemesine neden olabilir. Uç nokta LCD ekranları, AMOLED ekranlardan daha geniş bir renk yelpazesi sunabilir, ancak bu çoğu kullanıcı için önemli bir fark oluşturmaz.



Cep telefonu çözünürlükleriCep telefonu çözünürlükleri

Cep telefonu ekranları farklı çözünürlüklere (piksel sayısı) sahipler.HTC Wildfire, 240x320 QVGA çözünürlüğe sahip. Güncellenmiş HTC Wildfire S ise 320x480 HVGA çözünürlüğe sahip.

Android dokunmatik ekranlı ceplerde en sık kullanılan çözünürlük, 480x800 (WVGA). Bu tür ekranları HTC Desire S'den Google Nexus S'e geniş bir fiyat yelpazesinde bulmanız mümkün.

Sony Ericsson'un Xperia Arc ve Xperia Play telefonları gibi bazı telefonlar da 480x854 çözünürlüğüne sahip, çünkü bu 16:9 HDTV ekran oranına daha yakın ve film seyretmek için ideal. iPhone 4 ise 640x960 çözünürlüğündeki inanılmaz ekranıyla dikkat çekiyor.

HTC Sensation gibi 540x960 (qHD) çözünürlüğündeki telefonlar da tanıtılmaya başlandı ve sayıları giderek artıyor.

En uç noktada ise Acer'ın 480x1024 çözünürlüğündeki cep telefonu var. Bu ekran 21:9 oranındaki sinema ekranı ile aynı orana sahip.



Peki en iyi cep ekranı hangisi?
Peki en iyi cep ekranı hangisi?

Telefon satın alırken ekran her zaman önemli bir faktör olacaktır ancak karar vermenizi sağlayacak bir etken olmayabilir. Önemli olan size neyin sunulduğunu bilmenizdir.

Apple, Retina ekranı ile farklı bir teknolojiden ziyade yüksek piksel yoğunluğuna işaret ederken Sony ise Mobile Bravia ekranı ile videoda yapılan yazılımsal geliştirmeleri kastediyor.

Sizin için ideal olan seçenek, telefonu hangi amaçla kullanacağınıza göre değişiyor. Telefonunuzda film seyredip oyun oynayacaksanız, yüksek kontrast oranıyla AMOLED daha iyi bir seçim olabilir. Ancak yeni cebinizle internette gezinmek ve belgelere göz atmak gibi şeyler yapmayı planlıyorsanız, LCD size daha net metinler sunacaktır. Bu sayede uzun süre ekrana baktığınızda okumanız kolaylaşacaktır. Ancak iki ekranda da hayal kırıklığına uğrama şansınız oldukça düşük.



Kaynak: Chip Online: www.chip.com.tr

7 yorum:

  1. ben sunu sormak istiyorum sadece
    sizce nokia amoled mi yoksa sony ericson xperia arc ekranı mı? simdiden teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  2. Bana sorarsanız Sony Ericson Xpeira Arc. Android olmasının yanı sıra şık ve ince tasarımı ile Nokia'dan üstün bir ürün gibi görünüyor. Nokia Symbian işletim sistemi kullanır ben size Android'i tavsiye ederim. Uygulama çeşitliliği olsun başka yönlerden olsun Android daha üstündür.

    YanıtlaSil
  3. Cep telefonu bilgileri hakkında müthiş blog. Ben çaba için teşekkür ederiz.
    cep telefonunun

    YanıtlaSil
  4. Ucuz cep telefonları hakkında bilgi güncelleme için teşekkürler. bu paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. bende şunu sormak istiyorum şuanda samsung galaxs s3 mini kullanıyorum ven ekranın biraz daha büyük olmasını istiyorum onun dışında bir sıkıntım yok telefonla ilgili onun için Samsung Galaxy Grand i9082 almayı düşünüyorum sizce gelen gideni aratırmı acaba aslında kafamı karıştıran şu s3 5 mp kamera süper amoled ekran, i9082 de ise 8 mp kamera ama TFT ekran diyor nasıl bir fark oluşur kafam karıştı görüntüde.

    YanıtlaSil
  6. http://versus.com/tr/samsung-galaxy-s3-mini-vs-samsung-galaxy-grand-i9082 Buna bakın. Bence sırf ekran için boşuna masrafa değmez ama siz bilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. emeğiniz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Copyright © MSOTech | Teknoloji Adına Herşeyden Biraz

Google+

Design by Anders Noren