28 Kasım 2011 Pazartesi

Şifrelerinizi Aklınızda Tutmayın, Koruyun



Şifrelerimizin tamamını, kullanıcı adlarımızı onlarca siteyi aklımızda tutmak bazen zor olabiliyor. Bunun için şifreleri bir kağıda yazıp klavyenin altına koymaktan daha iyi bir yöntem var. Bu yöntem ile güvenli bir ana şifre sayesinde bütün şifreleriniz, kullanıcı adlarınız güvende olacak. Bütün şifrelerinizi tek bir çatı altında toplamanız bilgisayarınızda bulunan bir program ile mümkün hemde çok kolay...
Şifrelerinizi tutmak için kullanacağınız program Excel. Ben bu yazıda 2007 Türkçe sürümünü kullanacağım.

 Eğer siz kendiniz yapmak isterseniz yapabilirsiniz. Ama uğraşmak istemiyorsanız temelini yani "1234" şeklinde şifrelenmiş halini indirebilirsiniz. Şifreleri kendiniz değiştireceksiniz. İndireceğiniz dosya aşağıdaki gibi olacak. İndirmekle uğraşamam diyorsanız da sütunlara aşağıdaki gibi isim vermeniz yeterlidir. 

Excel Dosyası: http://www.wupload.com/file/2598128647/Şifre_Saklama_Programı_-_MSOTech.rar
(Excel dosyasının şifreleri "1234")


Şimdi başlayalım, eğer excel dosyamız yukarıdaki görünüşte ise yapmamız gereken tek şey dosyayı şifrelemek. Dosyayı şifrelemek için aşağıdaki adımları izleyin. 


Farklı Kaydet diyoruz ve karşımıza çıkan ekranda Genel Seçenekler diyoruz.



Karşımıza Böyle bir ekran gelecek burada iki farklı seçenek var. İlki "açma parolası", dosyayı açmak için gereken parola budur. Yazacağınız parola olmadan bu excel dosyasına giriş yapılamaz.
 Diğeri ise dosyayı değiştirme yetkisi veren şifre. Boş bırakırsanız tek şifre ile dosya açılır. Doldurursanız şifreyi bilmiyorsa girecek kişi dosyayı salt okunur olarak açar yani dosyaya ekleme veya çıkarma yapamaz.
Buralara giriş yaptıktan sonra tamam diyoruz ve dosyayı kaydediyouz.


Dosyamızı bir sonraki açışımızda önümüze böyle bir pencere gelecek. Girmemiz gereken şifre yukarıda ilk girdiğimiz şifre yani "Açma Parolası".


Eğer ikinci şifre girme yerini yani "Değiştirme Parolası"nı doldurduysanız ikinci olarak bu pencere gelir. Şifreyi bilmeyen birisi bu dosyayı salt okunur açabilir.


Daha sonra önünüze böyle bir uyarı gelirse dosyanın salt okunur açılmaması için "Hayır" deyin ve şifre korumalı excel dosyanızı kullanmaya başlayın. 


En başa site adı, diğer sütuna Kullanıcı adını, diğer sütuna şifreniz, diğer sütuna ise o siteye üye olurken kullandığınız mail adresini yazabilirsiniz. Bütün şifreleriniz 1 veya 2 şifre ile korumada. O iki şifreyi güçlü girip, aklınızda tutup, kimseye söylemedikten sonra bütün hesaplarınız güvende.



Yazan: Mustafa Salih Oğuz

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © MSOTech | Teknoloji Adına Herşeyden Biraz

Google+

Design by Anders Noren